BGNU: voorkom coronabesmetting bij uitvaarten
Laatste update: woensdag 18 november, 11:00 uur
Sinds dinsdagavond 17 november is bekend dat ons land weer teruggaat naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. De verwachting is dat deze periode gaat duren tot medio januari.
Dit betekent dat voor uitvaarten weer maximaal 100 en voor huwelijk 30 personen zijn toegestaan, mits er voldoende afstand (zitplaatsen en looproutes) voor de genodigden kan worden gewaarborgd. Een grote verantwoordelijkheid ligt bij de professionals om zorgvuldig met deze uitzonderingspositie om te gaan. Een knuffel op een belangrijk, veel bewogen moment in het leven. Eigenlijk hebben we het hartstikke nodig! Maar bescherm elkaar, doe het niet en voorkom dat het gebeurt. De LBvR sluit zich aan de adviezen van uitvaartbranchevereniging de BGNU om coronabesmettingen tijdens uitvaarten te voorkomen. Hieronder de punten samengevat, aangevuld met onze eigen adviezen. Uiteraard gelden ze ook voor andere ceremonies.
- Houd zelf voldoende afstand, draag in binnenruimtes een mondkapje en zorg voor goede handhygiëne. De hand die we zo graag willen geven, die lichte schouderklop. Doe het niet. Zo houd je jezelf en de ander gezond.
- Geef het goede voorbeeld en draag je mondkapje ook tijdens de ceremonie als je opstaat en gaat lopen. Als je spreekt, zet je je mondkapje af. Zorg ook voor een goede handhygiëne tijdens het spreken. Maak de lezenaar schoon als er ook andere sprekers vanachter de lezenaar spreken.
- Leg de coronamaatregelen kort en duidelijk uit in de dienst.
- Instrueer de genodigden dat er bij de condoleance zo min mogelijk verplaatsingen gewenst zijn. Leg uit waarom iedereen een vaste zitplaats heeft.
- Een toost met alcohol kan natuurlijk heel passend zijn. En één glaasje, daar kunnen de meeste toch mensen best tegen? Al eens gedacht aan een toost met een glaasje fris? Als je toch toost met alcohol, plan dit aan het einde van de condoleance en geef ook aan dat vanaf dat moment de familie graag met rust gelaten wil worden vanwege de coronamaatregelen. Dan voorkom je dat mensen ‘losser’ worden. Uiteraard mogen mensen hun drankje wel rustig opdrinken.
- Als je op huisbezoek gaat bij opdrachtgevers, houd dan een gezonde afstand en vraag om voldoende ventilatie. Hang je jas niet aan de kapstok, maar laat hem in de auto, of hang hem aan de stoel waarop je zit.
- Zorg voor nabestaanden in de eerste graad die zelf corona hebben. Als hun gezondheid het toelaat mogen zij formeel aanwezig zijn bij een uitvaart. Ook spreken mag. Maar tref hiervoor aparte voorzieningen. Plaats bijvoorbeeld een extra spreektafel. Bekijk ook of er alternatieven zijn: bijvoorbeeld een apart afscheidsmoment voor besmette nabestaanden (uiteraard met gebruik van beschermingsmiddelen) of apart bijwonen via streaming.